РЕКИТЕ НА ГРАДА

От Смърдана до Темза и обратно

Той е Мартин Янков и вярва, че реките са гръбнака на един град. Казва, че носят особена енергия, която привлича. Живял е до Темза, но и до река Смърдана в Люлин. Помни боевете между различните  микрорайони, но обича дивото си детство там. Заминава да учи ландшафтна архитектура в Лондон и след 7 години се връща, за да пусне свои светещи оригами лодки в Перловската река. 

Легално или не

„Използвах люлинската си диващина, за да започна да променям града“, казва Мартин. Първата му идея е да пусне нелегално 12 светещи лодки в Перловската река, за да я съживи и да привлече внимание към нея. Но в последствие решава вместо да е нелегално, да поиска разрешение от общината.. и за негова изненада, го получава. „Около идеята с оригами лодките открих свой кръг от съмишленици и всеки искаше да направи нещо, да добави и така се роди фестивалът Реките на града“. Архитект Мартин Янков превръща своите оригами светещи лодки в начало на голям фестивал, който събира край Перловската река музика, прожекции на филми, изложби, творчески работилници и пазар. 

Реките на града

Годината е 2020. Перловската река, Владайската край Лъвов мост и Владайската в Зона Б-5 оживяват за първи път. „Погледнат отдолу, градът е съвсем различен, няма как да го видиш така, ако не си слизал там“, казва Мартин. Смята, че с малки намеси, градовете могат да се променят облика си към по-добро. Хората са уморени от офис сгради и жадуват за автентичния характер на градовете си, могат да го намерят именно край реките, убеден е Мартин и затова разраства фестивала си до събитие в различни градове на България.

Не само в София…

https://madinbg.com/wp-content/uploads/2024/07/izrechenie-rekite.mp3„В Русе Дунава е чудесен пример как един символ, какъвто е реката, е тотално откъснат от града и в момента, ако се разходиш по крайбрежието на Дунав, няма какво да правиш, ти не можеш дори един сладолед да изядеш“ – казва Мартин. Когато започнали да правят фестивала в Русе, буквално си е проличала жаждата на хората да бъдат край реката, да прекарват време там. За четири години фондация Колективът, чийто основател е Мартин, е реализирала проекти край реките на десетки български градове, които всяка година съживяват тези забравени градски пространства и карат хората да се свържат отново със собствените си квартали. Фестивалът е достигнал до няколко десетки хиляди българи и е място за изкуство, спорт и култура.

Възможното бъдеще

Искаме да привлечем вниманието на хората и институциите към едно възможно бъдеще на реките, казва Мартин. Основната идея е да се изгради система за разделяне на битовата канализация от дъждовната, което ще прочисти водата и ще ги превърне в живи реки, които имат потенциала да радват града и да бъдат пълноценна част от него.

УСПЕЛИТЕ ПРЕДИ УСПЕХИТЕ - Вдъхнови се от големите бизнеси

УСПЕЛИТЕ ПРЕДИ УСПЕХИТЕ - Вдъхнови се от малките бизнеси

Правилните грешки на „Хляб и питки“

Това е история за топлия хляб, който никога не стига цял вкъщи. Със спомена за липсващата половинка, Десислава Гатева създава „Хляб и Питки“ в Елин Пелин. В началото има само носталгия по онзи аромат и никакви знания – още първия ден чегърта преливащо тесто от плочките.

Бод след бод: MADE RIGHT

Да сбъднеш мечтата си в малкия град – Нели от Ловеч

В търсене на съвършения нож – Ясен от Nikov Knives

„Магаре в Космоса“ – бонбони, коластра и пробиотици от сухо магарешко мляко