СКРИТИТЕ КРАСОТИ НА БЪЛГАРИЯ

Преди 37 години няколко хлапета от корабния техникум в Русе решават да построят със собствени сили ветроходна яхта. Идеята е амбициозна, но след няколко месеца успяват да пуснат на вода „Бяла звезда“. Така една детска мечта става реалност, а споменът за плаването им от 16 денонощия и до сега разпалва порива за приключения на вече порасналите мъже. 

Един от тях е Явор Асенов, който не става корабен капитан, а адвокат. „Бяла звезда“, обаче, никога не е забравена и години по-късно Явор създава клуб за пътешествия с името „Бяла звезда“. 

Някъде по това време Андрей Димитров прави първото си плаване с каяци по Дунава. Оказва се любов от пръв поглед, която двайсет години по-късно още гори. Наскоро младият мъж се премества със семейството си от София в Русе. Казва, че иска детето му да знае какво е сива чапла и да разпознава различните видове дървета, а не различните марки коли. 

Явор и Андрей обикалят десетки места заедно, изкачват планини по целия свят и водят ентусиасти да карат каяци по Янтра и Дунав. Когато работата започва да пречи на пътуванията им, става време приятелския клуб да се превърне в бизнес.

Днес вече водят по реките второ поколение приключенци. Казват, че повечето хора се изненадват, когато ги доведат, защото никога не са подозирали, че в България има такива места. Реките са красиви и достъпни. По Янтра има драматично високи скални каньони, с много гнезда на лястовици и прилепи. Реката векове е дълбала подмоли под скалите. И всичката тази красота се изправя пред погледа, без някой да е подозирал, че съществува. 

Има тайни кътчета, разбира се – малки острови по Дунава, които местните наричат Русенските Малдиви и Свищовската Полинезия. Явор описва съвършения момент така: „Август или септември, комарите са омаломощени от жегата, водата е избистрена, а пясъците са бели“. Казват, че островите са като живи, променят се, местят се, никога не са едни и същи, защото водата отмива пясък от едно място и го наслагва на друго. И няма почти никакви хора. Това, обаче е нож с две остриета, чудесно е да се чувстваш като отшелник на диво място, но целта на Явор и Андрей е повече хора да се докоснат до тази красота. 

Трудно им е и на моменти имат чувството, че се борят с вятърни мелници – пътищата са лоши, на хората им се струва далече, а и никой не си представя Русе, селата и реките наоколо като туристическа дестинация. И точно в това е част от лудостта на двамата пътешественици – да правиш бизнес на нетуристическо място и да смяташ, че можеш да промениш ситуацията и за местните хора. Явор и Андрей водят туристите да пазаруват в малките селски магазинчета и търсят локални производители на продукти.  Вярват, че така малко по малко променят ситуацията. Те водят хора, местните виждат смисъл да развиват бизнес, а държавата да инвестира в пътища и инфраструктура. Засега всичко е в бъдеще време, но звучи като добър план, който започва да сработва.  

За Явор и Андрей „Бяла звезда турс“ е повече кауза и по-малко бизнес. Вярват, че работа им променя света по мъничък начин, но се надяват да е стойностен. Искат и други да усетят природата и красотата на тези места, и други да ценят това, което те смятат за ценно.  

Стараят се за заразят и останалите с тяхната, на моменти не толкова тиха лудост и са сигурни, че понякога двама луди стигат за цяло село, за няколко села дори, че и за цяла общност. 

УСПЕЛИТЕ ПРЕДИ УСПЕХИТЕ - Вдъхнови се от големите бизнеси

УСПЕЛИТЕ ПРЕДИ УСПЕХИТЕ - Вдъхнови се от малките бизнеси

Правилните грешки на „Хляб и питки“

Това е история за топлия хляб, който никога не стига цял вкъщи. Със спомена за липсващата половинка, Десислава Гатева създава „Хляб и Питки“ в Елин Пелин. В началото има само носталгия по онзи аромат и никакви знания – още първия ден чегърта преливащо тесто от плочките.

Бод след бод: MADE RIGHT

Да сбъднеш мечтата си в малкия град – Нели от Ловеч

В търсене на съвършения нож – Ясен от Nikov Knives

„Магаре в Космоса“ – бонбони, коластра и пробиотици от сухо магарешко мляко