С БАЛОН НАД СЕВЕРОЗАПАДА

„С балон над Северозапада“ е историята на пилота Евтим Стефанов, който преди 3 години създава ежегодната балонена фиеста. Отначало лети сам, после с приятели, а днес води в региона хиляди семейства, които искат да усетят магията на космическите изгреви и червените залези над едно от най-мистичните и спиращи дъха места по света. Достатъчен ли е един „луд“ за всички, вижте историята на Евтим и неговата балонена мечта. 

Сред скалите на дъното на морето..

Когато преди 7 години се сдобива с първия си балон, още не знае как да го пилотира. Шестнайсет летателни часа или година по-късно вече се издига с него над едно от най-мистичните и спиращи дъха места по света. Под краката му остават Мадоната, Конникът, Монасите, Лъвът, Мечката и Замъкът на Белоградчишките скали. Преди 220 милиона години мястото е било дъно на море, оттам са и причудливите форми на червеникавите скали, всяка от които има свое име, дадено от местните хора. „Това място има особена енергия, не може да се сравни с никое друго “, убеден е Евтим Стефанов, пилот на балон и създател на ежегодната балонена фиеста в Северозапада, подкрепена от фондация Америка за България.

Осъден за кацане зад граница

Като пилот има над 700 часа полети зад гърба си. Прекарва повече време в небето, отколкото на земята. „Чувството, когато излезеш над мъглата е неописуемо, защото това е една бяла стая. В момента, в който излезеш над нея, виждаш едно бяло море, огряно от слънцето и е наистина приказно“. Най-стресиращият полет остава този, в който преди години качва на балона малкия си син. Вятърът сменя посока и в един момент се оказва невъзможно да кацне според първоначалния план. Озовава се в съседна Сърбия, където се приземява край Княжевац. „Местните хора много ни се зарадваха, зарадва ни се и съдът в Княжевац, където ни осъдиха да платим по 10 долара на човек, защото сме кацнали извън България по невнимание“.

Високо високо

Някъде там, високо над облаците се заражда идеята на Евтим да покаже мястото на повече хора, които да усетят красотата на космическите изгреви и червените залези над Белоградчик. Отначало си представя, че ще лети с приятели, но не след дълго осъзнава, че си заслужава полетите да се превърнат в истински фестивал. Създава го през 2021ва година, оттогава всяка година хората, които го посещават, се увеличават по две. Само тази година участниците са от пет държави, между тях румънци, поляци, унгарци и холандци. 

„Тук не идват политици, не идват и хора, които смятат, че могат да загубят нещо ценно“, разказва Евтим. Най-честите пасажери са семейства с деца, но идват и 70 годишни двойки, получили подарък от близките си. Най ценният дар по време на полет са цветята, набрани в движение, докато балонът преминава край високите скали, а любимият момент за Евтим като пилот е, когато приземи коша за малко на върха на някоя скала. 

Мечти за Северозапада

Днес в района на Белоградчик всяка Събота и Неделя идват между 100 и 200 човека, които искат да изпитат какво е да се издигнеш с балон над древните скални масиви. Остават и да нощуват, да разгледат крепостта и да посетят пещерите. Така лудата мечта на Евтим да направи бутиков фестивал по подобие на Кападокия в Турция, неочаквано се превръща в движещата сила районът да се съживи и всяка следващата година да посреща туристи от цял свят, за да ги издигне над ежедневието и да разкрие магически красивия Северозапад така, както нищо друго преди това…

УСПЕЛИТЕ ПРЕДИ УСПЕХИТЕ - Вдъхнови се от големите бизнеси

УСПЕЛИТЕ ПРЕДИ УСПЕХИТЕ - Вдъхнови се от малките бизнеси

Правилните грешки на „Хляб и питки“

Това е история за топлия хляб, който никога не стига цял вкъщи. Със спомена за липсващата половинка, Десислава Гатева създава „Хляб и Питки“ в Елин Пелин. В началото има само носталгия по онзи аромат и никакви знания – още първия ден чегърта преливащо тесто от плочките.

Бод след бод: MADE RIGHT

Да сбъднеш мечтата си в малкия град – Нели от Ловеч

В търсене на съвършения нож – Ясен от Nikov Knives

„Магаре в Космоса“ – бонбони, коластра и пробиотици от сухо магарешко мляко