ДУХЪТ НА ЧИПРОВЦИ, ЗАТВОРЕН В БУТИЛКА

Край казана

На шестнайсет вари първата си домашна бира в тенджерата за боб на баба си. На двайсет вече има собствена лицензирана пивоварна, а отскоро и къща за гости в Чипровци. Цветомир Стефанов е дете на планината, летата му минават край казана с ракия, около който мъжете се смеят до късно и разказват големи истории за малки мечтатели. Някъде там между ромоленето на реката, жуженето на щурците и дъха на старопланинските вечери, започва да къкри и неговата смела мечта да създаде нещо свое. Как да направи бира разбира от интернет. На първата домашна варка събира фамилията – всеки отпива ритуално и нарича мислено какъв ще е пътят на пивото. Тази вечер от старата тенджера на баба се ражда Чипровско пиво.

Тайната на пивоваря

Всяка вечер след училище Цецо чертае с баща си как ще изглежда малката им пивоварна. Двамата с татко му, който е електротехник, измислят цялата инсталация. Чичото-водопроводчик прави пивопроводите, а бабите вадят спестените с години пари и ги дават, за да сбъднат лудата чипровска мечта – локална пивоварна за дома на Чипровско пиво. Цецо пак пита интернет, изкарва курс за графичен дизайн и сам създава етикетите на бъдещата си марка. И пак фамилията запретва ръкави. Между ежедневната работа всеки реже и лепи етикети…и така цяла година или грубо около 5000 бутилки, докато не купуват машина, която сама да етикетира бутилките.

Духът от бутилката

Рецептите Цецо измисля сам – смесва различно изпечен малц, добавя хмел, дрожди и чиста чипровска вода, играе си с вкусовете и успява да създаде запомнящо се пиво с характер. Още с първата си поява на местния фестивал на чипровския килим, хората припознават бирата и я изкупуват за часове. „Тогава бяхме приготвили 500 бири, те хвръкнаха за три часа от 9 сутринта до 12 часа. Баща ми зареждаше леката си кола, от три каси, една се продаваше още от багажника, само две каси стигаха до мен и беше постоянно тичане“ „Тогава бяхме приготвили 500 бири, те хвръкнаха за три часа от 9 сутринта до 12 часа. Баща ми зареждаше леката си кола, от три каси, една се продаваше още от багажника, само две каси стигаха до мен и беше постоянно тичане“ разказва младият пивовар.

Да пиеш на инат

Следващият път приготвят 2000 бири за местен събор, но продават само 200, защото хората купуват друга по-позната марка. 1800 бутилки със срок на годност 4 месеца трябва да бъдат изпити, подарени или пласирани тук там. „Тогава разбрахме, че не всичко ще е леко и се научихме да бъдем по-предпазливи“ разказва Цецо. Този провал, обаче, не го отказва, защото вече знае, че има нещо свое – бизнес, за който трябва да се бори.

Предприемачески дух

Концепцията на Цецо за Чипровско пиво е да бъде локална бира, която не търси пазар в големи вериги, а в малки и фермерски магазинчета. Четири години по-късно той върви по пенливия път на продукта си като добавя към бизнеса още нещо – Павловата къща в Чипровци. „Видяхме, че хората търсят къде да преспят и решихме, че трябва да направим нещо по въпроса“. Така Цветомир Стефанов, който е едва на двайсет години, отваря къща за гости с механа в центъра на Чипровци. Парите набавя от кредит. Ако днес минете през малкото градче, ще ви посрещнат с местни гозби като има само един закон – в Павловата къща се пие само Чипровско пиво.

Един луд за всички

„Тази моя мечта беше единственият възможен начин да остана тук в Чипровци“ разказва Цецо. Днес той стои сам в полите на планината, но знае, че утре в нея ще бъде с много съмишленици. Това свое сбъднато място ще му позволи да даде на планината бъдеще и да върне Чипровци отново в годините, когато животът бълбука като пенливото му пиво по улиците на градчето, лее се в смях по чаршиите и гъделичка босите крака на децата.

УСПЕЛИТЕ ПРЕДИ УСПЕХИТЕ - Вдъхнови се от големите бизнеси

УСПЕЛИТЕ ПРЕДИ УСПЕХИТЕ - Вдъхнови се от малките бизнеси

Правилните грешки на „Хляб и питки“

Това е история за топлия хляб, който никога не стига цял вкъщи. Със спомена за липсващата половинка, Десислава Гатева създава „Хляб и Питки“ в Елин Пелин. В началото има само носталгия по онзи аромат и никакви знания – още първия ден чегърта преливащо тесто от плочките.

Бод след бод: MADE RIGHT

Да сбъднеш мечтата си в малкия град – Нели от Ловеч

В търсене на съвършения нож – Ясен от Nikov Knives

„Магаре в Космоса“ – бонбони, коластра и пробиотици от сухо магарешко мляко