ИЗБОРЪТ ДА ОСТАНЕШ

Изборът да останеш

В офиса му в центъра на Враца средната възраст на хората, които работят, е 25 години. Приличат на ученици, събрани в компютърен клуб, но под пръстите им излизат идеи, които поддържат и разрастват бизнеси – от малки магазинчета до няколко милионни компании. Те са поколението, което може. Могат да работят от всяка точка на света, могат да изберат къде да живеят, могат да не бъдат малки в големия град – могат, защото са намерили ключа към това, което ги прави независими. Те са част от ЕVOL.bg – първата в града агенция за дигитален маркетинг.

Децата от квартала

Вальо обича да танцува. Наскоро е бил абитуриентския му бал, след който вместо на дискотека, отива в офиса. Яна е запалена по планинско колоездене, сменила 20 работни места преди да открие, че дигиталният маркетинг й дава свободата, която търси. Тошко е кикбоксьор, всяка вечер тренира, но сутрин облича риза и включва компютъра. Казват, че пробвали да живеят в големи градове, но ги теглело да се върнат във Враца, където планината е пред очите ти, а градът сутрин е тих и спокоен. 

Събира ги Ивайло Йорданов, създателят на Евол. И той като тях е израснал в града, живял е и в София, работил е за големи компании, за медии, поддържал е фейсбук страници, докато един ден решава да се върне там, откъдето е започнал. И отваря своя агенция за дигитален маркетинг, която да работи и на регионално ниво във Враца. „Ако искаш да наемеш хора за дигитален маркетинг, трябва да си ги обучиш. Беше трудно, за няколко години събрахме екип от 4-5 човека“ „Ако искаш да наемеш хора за дигитален маркетинг, трябва да си ги обучиш. Беше трудно, за няколко години събрахме екип от 4-5 човека“, спомня си началото Ивайло. Но после нещата потръгват. 

Малките стават големи

Преди няколко години малка местна медия търси помощ от Евол как да подобри сайта си, как да стане по-видима и да намери рекламодатели без да загуби независимост. „На регионално ниво медиите са абсолютно зависими“, убеден е Ивайло. Или работят с общината по обществени поръчки или получават финансиране от местни бизнеси. Някъде там му хрумва идея – да събере всички регионални медии в страната в едно сдружение, което хем да има 27 различни собственици и редакции, хем да може да бъде представлявано като едно цяло, когато се бори за качествен рекламен пазар и големи рекламодатели. И така се ражда голямата му мечта – малките да станат големи. „Свързахме се с 27 регионални медии в цялата страна, отначало бяха скептични, но когато обяснихме какво целим, всички се съгласиха“, разказва създателят на Евол. Според него така регионалните медии остават независими, не е нужно да се борят за обществени поръчки в местните общини, а вместо това могат да инвестират в разследвания, нови репортери и обучения за тях. 

Отвори Враца

Преди година се ражда и фондация „Open Vratsa“ или в превод Отвори Враца. „Искахме да покажем града и региона, който, освен богата история , има невероятни забележителности и спиращи дъха гледки“. Така екипът на Ивайло Йорданов, с подкрепата на Фондация Америка за България, създава платформата, която отваря вратите на региона като рекламира красотите на Врачанския Балкан – пещерата „Леденика“, прохода „Вратцата“, водопадa „Скакля“, къщата музей на баба Илийца, паметника на връх Околчица и атрактивни фестивали като фолклорни събори и прочутия фестивал на баницата.

Предай нататък

Мотивацията на Ивайло да прави всичко това е в миналото. Казва, че там е получил голяма подкрепа от обществото, която днес иска да предаде нататък. През 2016 губи 18 годишния си брат, който почива на улицата след сбиване, заради отнето предимство. Хората излизат на протести и подкрепят семейството му, което търси справедливост за отнетия живот на детето си. „Тогава разбрах какво е силата на общественото мнение, получихме голяма подкрепа от обществото и исках да благодаря за тази подкрепа, да върна това, което получих тогава“ разказва Ивайло. Днес той е избрал за свой дом отново Враца, чака бебе и вярва, че дори един човек е достатъчен, за да промени към по-добро средата за хиляди други.

УСПЕЛИТЕ ПРЕДИ УСПЕХИТЕ - Вдъхнови се от големите бизнеси

УСПЕЛИТЕ ПРЕДИ УСПЕХИТЕ - Вдъхнови се от малките бизнеси

Правилните грешки на „Хляб и питки“

Това е история за топлия хляб, който никога не стига цял вкъщи. Със спомена за липсващата половинка, Десислава Гатева създава „Хляб и Питки“ в Елин Пелин. В началото има само носталгия по онзи аромат и никакви знания – още първия ден чегърта преливащо тесто от плочките.

Бод след бод: MADE RIGHT

Да сбъднеш мечтата си в малкия град – Нели от Ловеч

В търсене на съвършения нож – Ясен от Nikov Knives

„Магаре в Космоса“ – бонбони, коластра и пробиотици от сухо магарешко мляко