В ПАМЕТ НА СВОБОДНИТЕ БЪЛГАРИ

Последните от свободните

Над 3000 въпроса. На толкова отговарят последните оцелели от лагерите в Белене, те са и последните парчета жива памет за зверствата по време на комунистическия режим. Над 15 хиляди души преминават през трудово-възпитателните лагери без съд и присъда. Днес живи са едва десетина. Но те помнят и разказват за случилото се в лагерите, за насилието и жестокостта;за приятествата вътре, въпреки липсата на контакт с близките; за глада и  какво е да оцелееш на инат. Цветана Джерманова, Никола Даскалов, Кольо Вутев, Величко Велев, Тодор Анастасов, Цветко Георгиев надживявят Системата и разказват, за да не се повтори никога случилото се със свободните българи.

Историята оживява

Преди няколко години Луиза Славкова от „Софийска платформа“ вижда виртуален мемориал на оцелелите от Холокоста в Ню Йорк. Разговаря с холограма на оцелял, задава му въпроси, получава отговори и усещането е, че срещу нея стои жив човек – в цял ръст, мига, усмихва се, реагира, докато слуша въпросите й ….и отговаря. Оказва се, че този невероятен виртуален свят е създаден от студиата на Стивън Спилбълг. И тогава Луиза започва да мечтае да направи същото в България, да събере последните парчета история за жертвите на комунизма в такъв виртуален мемориал. 

Бетонирано парче история

„Иска се усилие да стигнеш до Белене“ разказва Луиза. На брега има действащ затвор, достъпът до остров Персина и Щурчето е със специален режим на влизане, което прави създаването на място на памет трудно през годините след 89та. Така е и до днес. Част от архивите са унищощени умишлено. Помнят само последните оцелели и техните семейства, родове. От Софийска платформа решават, че това няма да ги спре. Щом не може да има физическо място на памет, нека бъде виртуален мемориал, който да събере в едно историята на оцелелите, разговори с тях, както и виртуален тур на мястото с всичките му дори вече заличени места – включително остров Щурчето, където е бил женският лагер, включително мястото, където се намира масовият гроб на лагеристите – българската Сребреница.

По-добре да забравим

„Много трудно се намира подкрепа за подобна кауза в българското общество“ с горчивина отбелязва Луиза Славкова. А когато едно поколение иска да забрави, забравя и второто, а на третото няма кой да разкаже. Но всяко лято „Софийска платформа“ води ученици в Белене – срещат младежите с някои от оцелелите, показват им местата, на които са били лагерите, дават в ръцете им последните запазени архиви. „Когато си тръгват отттам, те са различни хора, видяното и преживяното остава с тях завинаги“. Екипът забелязва, че всичко, което децата научават, пречупват през призмата на настоящето – може ли това да се случи сега, свободни ли са българите, какви са белезите на диктатура днес. Изключителни са и срещите с деца и учители в различни училища в цялата страна, където в началото, когато започват тези срещи, историята на комунизма дори не е част от учебните планове. 

Виртуален мемориал

Трудно е да бъде намерена подкрепа за виртуален мемориал, който да разказва за жертвите на комунизма, да предостави възможност за разговор с оцелелите, да покаже и разкрие мястото така, че да бъде видяно от следващите поколения. Но такава се намира в лицето на Фондация „Америка за България. „Софийска платформа“ събира екип и снимките започват почти моментално. Последните оцелели са вече над 90 годишни и всеки следващ ден е важен, за да бъдат бетонирани парчетата история, преди да бъдат забравени. 

Цветана и нейният завет

Цветана Джерманова е последната оцеляла жена от лагерите в Босна и Белене. Днес е на 95 години. Преживява глада и жестокостта на насилниците си. Тормозена през целия си живот, разселвана и тя, и мъжът й след излизането от лагерите, подслушвана от ДС до последния ден на комунистическа България. Цветана попада в лагерите съвсем млада, увлича се като много млади на нейната възраст по идеите на анархизма. Прекарва 4 години в лагерите и като най-млада сред затворничките дава обещание, което се превръща в неин завет – да разкаже историите на жените в лагера. Цветана оцелява, има деца и внуци. Вижда падането на режима и изпълнява даденото обещание. Можете да й зададете въпрос, тя ще ви отговори! # https://belene.camp/

УСПЕЛИТЕ ПРЕДИ УСПЕХИТЕ - Вдъхнови се от големите бизнеси

УСПЕЛИТЕ ПРЕДИ УСПЕХИТЕ - Вдъхнови се от малките бизнеси

Правилните грешки на „Хляб и питки“

Това е история за топлия хляб, който никога не стига цял вкъщи. Със спомена за липсващата половинка, Десислава Гатева създава „Хляб и Питки“ в Елин Пелин. В началото има само носталгия по онзи аромат и никакви знания – още първия ден чегърта преливащо тесто от плочките.

Бод след бод: MADE RIGHT

Да сбъднеш мечтата си в малкия град – Нели от Ловеч

В търсене на съвършения нож – Ясен от Nikov Knives

„Магаре в Космоса“ – бонбони, коластра и пробиотици от сухо магарешко мляко